Friday , November 16 2018
Home / Misc. Quizzes / Quantitative Aptitude Quiz For Upcoming Exams (Set-1)
Quadratic Equations

Quantitative Aptitude Quiz For Upcoming Exams (Set-1)

1) Raj while going by bus from home to airport takes 10 minute less than time taken when the bus halts for some time. The average speed is 4 km/hr more than the average speed of the bus when it halts. If the distance from home to airport is 60 km, what is the speed of the bus when it is travelled without any halt ?
A)24
B)46
C)20
D)40
E)18

Answer & Explanation

Answer & Explanation

Answer: Option (D)
Explanation: Let the speed of the bus when it halts – X km/hr Speed of the bus when it travelled = (X+4) km/hr According to question, (60/X )- 60/(X+4)=10/60 X=36 Speed of the bus when it travelled (36+4)=40 km/hr Tricks 60= {X * (X+4)*10/60}/4 X=36 Speed of the bus when it travelled (36+4)=40 km/hr

2) Every month Mr Duggabati spends 24 % of his monthly income in paying rent and 30 % on shopping of groceries. Out of the remaining , he invests in fixed deposit and respective ratio of 9:7. If in a year, he deposited a total of Rs 124200 in fixed deposit, how much did he pay as rent in a
Year ?
A)Rs 124000
B)Rs 110400
C)Rs 117600
D)Rs 124560
E)Rs 115200

Answer & Explanation

Answer & Explanation

Answer: Option (E)
Explanation: Let the monthly income of Duggabati = Rs X According to question, 124200= X *(100-24-30)/100 * 9/16 * 12 X=Rs 40000 So Duggabati spent on paying rent in a year = 40000 * 24/100*12= Rs 115200

3) The total time taken by a boat to travel ‘X’km downstream and ‘X-5 ‘ km upstream was 285 Min. If the difference between speed of the boat downstream and upstream is 3 km/hr and the Respective ratio between speed of boat in still water and speed of water current was 9:1, what is the value of ‘X’
A)40.4
B)30
C)20.4
D)34.4
E)36

Answer & Explanation

Answer & Explanation

Answer: Option (D)
Explanation: Let the speed of boat in still water = 9V Speed of current = V According to question X/(9V+V) + (X+5)/(9v-V)=285/60 X=34.4 km

4) 18 women complete a project in 24 days and 24 men complete the same project in 15 days.16 women worked for 3 day and then they left. 20 men work for next 2 days and then they are joined by 16 women. In how many days will they complete the remaining work ?
A)31/5
B)38/5
C)27/5
D)46/5
E)None of the above

Answer & Explanation

Answer & Explanation

Answer: Option (E)

5) The cost price of article B is 20 % more than that of Article A, Articles A & B were marked up by 50 % and 25 % respectively. Article A was sold at a discount of 5 % and article B was sold at Discount of 9 % . If the selling price of article A was Rs 30 more than the selling price of A was Rs 30 more than selling price of article B, what was the cost price of article A ?
A)Rs 600
B)Rs 400
C)Rs 500
D)Rs 540
E)Rs 400

Answer & Explanation

Answer & Explanation

Answer: Option (C)
Explanation: Let the cost price of article A = Rs X Cost price of article B= X * 120/100 =6X/5 Marked price of article A= X * (150/100)=3X/2 According to question {(3X/2)*95/100}- {(3x/2) * 91/100=30 X=500

6) Ram’s age after 17 years will be 6 years less than twice his present age. The respective ratio between Vivian’s present age and Amit’s present age is 21 :19 . If Amit’s age 31 years hence will be same as three times Ram’s present age, what will be Vivian’s age 4 years hence ? (in years)
A)44
B)45
C)46
D)48
E)None of these

Answer & Explanation

Answer & Explanation

Answer: Option (C)
Explanation: Check option Suppose Vivian’s 4 years hence will be =46 years So present age will 42 Vivian present’s age must be divided by his present ratio 21 So ans 46

7) Jar A has “X’ litre of mixture of apple juice and water in the respective ratio of 5 : 1 and Jar B has “X” litre of mixture of mango Juice and water in the respective ratio of 2 : 1 . 30 litres of mixture was taken from jar A and Jar B each and mixed in jar C .If 12 litres of mixture was taken out from jar C, what was the final quantity of water in Jar C? (in litre)
A)15
B)6
C)3
D)9
E)12

Answer & Explanation

Answer & Explanation

Answer: Option (E)
Explanation: Quantity of apple juice in mixture was taken out from Jar A=30 *5/6=25 litre Quantity of water in mixture was taken out from Jar A =30 *1/6=5 litre In jar B, Quantity of mango juice = 30 * 2/3= 20 litre Quantity of water = 30 * 1/3=10 litre Total mixture in Jar C = 30+30=60 litre Ratio of apple juice , mango juice and water in jar C = 25 :20 : (5+10)= 5:4:3 Mixture taken out from Jar C =12 litre Remaining mixture in Jar C =60-12=48 litre Resultant quantity of water in Jar C = 48 * (3/12)= 12 litre

8) A sum of money was invested for ‘T” years in Scheme A offering simple interest . The amount received after “ T” years was twice the sum of money invested in the scheme. What will be the amount received for scheme A. when a sum of Rs 5450 is invested for “2T” years
A)Rs 16290
B)Rs 15500
C)Rs 15050
D)Rs 16350
E)Rs 16500

Answer & Explanation

Answer & Explanation

Answer: Option (D)
Explanation: According to first condition Rate =100/T According to second condition Time =2T years So SI * 100= 5450 *100/T * 2T SI= 10900 Amount =10900+5450= 16350

9) A,B and C started a business with investments in the respective ratio of 2 :3 :4 At the end of 6 months from the start of the business , A,B & C invested additional amounts , after which their final investments were in the respective ratio of 3:2:1 . If the ratio between B’s and C’s share in annual profit was 8 : 9 and their difference between A’s and B’s share in annual profit was Rs 200, what was the annual profit ?
A)Rs) 4800
B)Rs 5000
C)Rs 6000
D)Rs 2000
E)Rs 8000

Answer & Explanation

Answer & Explanation

Answer: Option (A) Rs.4800
error: Content is protected !!