**Directions(1-5):** Study the following graph carefully and answer the given questions.

Description of income and expenditure of a company in 7 months of the year 2015 (in Rs. thousands)

**Profit = Income – Expenditure , Loss = Expenditure – Income**

Profit% = (Profit/Expenditure)*100

Loss% = (Loss/Expenditure )*100

**1. What is the average expenditure of the company in the given months(in thousands)?**

A) Rs.389

B) Rs.350

C)Rs.420

D) Rs.310

E) Rs.440

View Solution

**Option A**
**Solution:**

Average expenditure of company = 2720/7 = Rs. 389 thousands

**2. What is the respective ratio between the percentage profits earned by the company in the months of February and May?**

A) 21 :48

B) 25 : 44

C) 23 : 42

D) 23 : 50

E) 20 : 45

View Solution

**Option D**
**Solution:**

Profit percent of company

= February = [(780 – 580)/580]*100 = 34.5

May = [(560-320)/320]*100 = 75

= 345 : 750 = 23 : 50

**3. What is the difference between the total profit earned by the company in the months of February, April and July and that earned in the months of January, March and June?**

A) Rs.150

B) Rs. 210

C) Rs.200

D) Rs.160

E) Rs.110

View Solution

**Option D**
**Solution:**

Total profit earned by the company in the months of February, April and July

= 200 + 280 + 140 = Rs. 620 thousands

Profit earned in the months of January, March and June = 340 + 180 + 260 = Rs.780 thousands

Difference = 780 – 620 = Rs. 160 thousands[/su_spoiler

**4. By what percent is the profit earned by the company in the month of February less than that earned in the month of January?**

A) 45%

B) 52%

C) 47%

D) 41%

E) 50%

**Option D**
**Solution:**

Profit of company :

February = 780 – 580 = Rs. 200 thousand

January = 660 – 320 = Rs. 340 thousand

Required % = [(340 – 200)/340]*100 = 41%

**5. In how many months, the income of company was more than the average income during the given months?**

A) 2

B) 1

C) 3

D) 4

E) None

View Solution

**Option C**
**Solution:**

Average income of company = 4360/7 = Rs. 623 thousand

Hence, the answer is 3 (Ian., Feb. and Apr.)

**Directions (Q. 6-10): Study the following graph carefully to answer the given questions.**

Two different finance companies declare fixed annual rate of interest on the amounts invested with them by investors. The rate of interest offered by these companies may differ from year-to-year depending on the variation in the economy of the country and the bank’s rate of interest. The annual rate of interested offered by the two Companies P and Q over the years are shown by the line graph provided below. Answer the questions based on this graph.

**6). If two different amounts in the ratio 8:9 are invested in Companies P and Q respectively in 2002,then the amounts received after one year as interests from Companies P and Q are respectively in the ratio.**

a)2:3

b)3:4

c)6:7

d)4:3

e)9:8

**7). In 2000,a part of Rs.30 lakh was invested in Company P and the rest was invested in company Q for one year. The total interest received was Rs. 2.43 lakh. What was the amount invested in company p?**

a) 9 lakh

b) 11 lakh

c) 12 lakh

d) 14 lakh

e) 18 lakh

**8). A sum of Rs.4.75 lakh was invested in Company Q in 1999 for one year. How much more interest would have been earned if the sum was invested in Company P?**

a)19000

b)14250

c)11750

d)9500

e)7500

**9). An investor invested a sum of Rs.12 lakh in Company P in 1988. The total amount received after one year was reinvested in the same company for one more year. The total appreciation received by the investor on his investment was**

a)296200

b)242000

c)225600

d)216000

e)203500

**10). An investor invested Rs.5 lakh in Company Q in 1996.After one year, the entire amount along with the interest was transformed as investment to Company P in 1997 for one year. What amount will be received from Company P, by the investor?**

a)594550

b)580425

c)577800

d)577500

e)575075

View Solutions

**6). d) 7). e) 8). d) 9). c) 10). b)**

- Let the amounts invested in 2002 in Companies P and Q be Rs.8a and Rs.9a respectively. Then,

Interest received after one year from Company P = Rs.(6% of 8a)b = Rs. (48a / 100)

Interest received after one year from Company Q = Rs.(4% of 9a) = Rs.(36/100)

Hence, required ratio = [(48a/100) / (36a/100)] = (4/3)

**Answer: d)**

- Let Rs a lakh be invested in Company P is 2000, then amount invested in Company Q in 2000.

= Rs.(30-a) lakh

Total interest received from the two companies after 1 year

= Rs. [7.5% of a + 9% of (30-a) ] lakh = 2.43

⇒(7.5a/100) + (270/100) – (9a/100) = 2.43

270 – 243 = 1.5a, a =18

Hence, amount invested in Company P =Rs.18 lakh

**Answer: e)**

- Required difference = Rs. [10% of 4.75 – 8% of 4.75]

= Rs. [2%of 4.75]

= Rs.0.095 = Rs.9500

**Answer: d)**

- Amount received from Company P after one year on Rs.12 lakh

=Rs.12 lakh × 1085

=Rs.12.96 lakh

Amount received from Company P after one year on Rs.19.96 lakh

=12.96 lakh × 110%

= Rs.14.256 lakh

Hence, appreciation received on investment during the period of two year

= Rs. (14.256 – 12) lakh

= Rs.225600

**Answer: c)**

- Amount received from Company Q after one year on Rs.5 lakh

= 5 lakh ×106.5%

= Rs.5.325 lakh

Amount received from Company P after one year on investment of Rs.5.325 lakh

= Rs.5.325lakh × 109%

= Rs.580425

**Answer: b)**